UTSTILLINGER 2006-2010

Bjørg Taranger

viser videoutstillingen URBAN MOSAIKK på Galleri Gathe, Bergen.
Kurator: Tommy Olsson.
Åpning fredag 09.10. kl. 19.00
Siste dag 01.11.
Les mer på www.gallerigathe.no

Bjørg Taranger (f. 1953) arbeider i hovedsak med video- og fotobaserte installasjoner. Billedmaterialet hentes ved dokumentariske opptak både i hennes nærmiljø og på lengre reiser og opphold hun har hatt i Sør-Amerika, Berlin og Paris. Prosjektene til Taranger bygges gjerne opp over flere år, og videreutvikles gjennom kontinuerlig bearbeiding og ny kontekstualisering.

Stadig nye reiser, nye erfaringer og nye opptak gjør Bjørg Tarangers arbeider til en dynamisk vev av bilder og hendelser. Samlet inngir de forskjellige prosjektene et inntrykk av en særegen tilstedeværelse som kan ha sin bakgrunn i Tarangers metode, som baserer seg på deltagelse så vel som iakttagelse. Dette innebærer at hun noen ganger opptrer som en reell figurasjon i egne opptak, mens hun andre ganger arbeider fra en distinkt avstand. Denne metoden gir materialet en særskilt autensitet som også forteller noe om hvilke etiske og estetiske holdninger Bjørg Taranger forholder seg til i sitt kunstneriske virke.

Bjørg Taranger har siden kunstakademiet i Bergen (1998) vært presenter både nasjonalt og internasjonalt med en rekke separatutstillinger, bl.a. i Centro Municipal de Expsiciones SUBTE i Montevideo07, Uruguay, Galleria Jangva i Helsinki Ralf Rosowski i Düsseldorf, The London Institute Gallery i London samt Aalesunds Kunstforening i Ålesund. Av større gruppeutstillinger kan nevnes et lite utvalg fra biennialen ArtGenda i Helsinki i 2000, Statens Kunstutstillinger, sist i 2007 Video tour- 6 artists Kabuso, Nordheimsund i Norge, og sist i sommer på “Nordiskt sommarljus-4 Nordiska kvinner”, Konsthallen i Hishult i Sverige.

Bjørg Taranger har siden 1997 mottat en rekke stipender både nasjonalt og internasjonalt, samt flere priser for sine arbeider, og er innkjøpt bl.a ved Stavanger Tingrett og Haukeland Universitetssykehus, Bergen

Print this page