UTSTILLINGER 2006-2010

Anne Skaansar

April 2006

Anne Skaansar viser installasjonen
"Virk (e) som (lig) het" i Østfold Kunstnersenter, Fredrikstad fra 28.4.-11.6.06.

Installasjonen består av 4 deler; Tekstmur, Ordlagemaskin, Stavemaskin og Bokstavraset.
Materialer: magnetbokstaver
Skaansar tar for seg språket og den betydning det har for individets dannelse. I følge psykoanalytikeren Lacan skapes tankene våre av det språket vi har tilegnet oss. Det vi ikke har begreper om, eksisterer ikke.

Arbeidet Tekstmur fremstår som visuelt innbydende og oppmuntrende med ”tonnevis” av fargeglade magnetbokstaver fra barnas lekeverden. Men når det skrevne er en seriøs tekst hentet fra Barnekonvensjonen,oppstår det en spenning mellom form og innhold i arbeidet. Denne spenningen gir oss en ny vinkling på både teksten og på materialet. Tekstens eksistens i seg selv sier mye om hva slags virkelighet vi lever i på jorda.

Skaansar har også konstruert Ordlagemaskina som lager ord som er klisjefyllte og nærmest tømt for mening. De beskriver en idyllisk tilstand som ligger langt unna virkeligheten eller livsvilkårene for de fleste barn i verden. Ordene eller bokstavene svever rundt i sitt eget univers, et lukket system som gjentar seg. I små glimt opptrer ordene, før de forsvinner ut i et tilsynelatende kaos. Ordene i Ordlagemaskinene knyttes til barnespråk, barnetegninger og idylliske tilstander og står i kontrast til byråkratteksten og dens ugjennomtrengelighet. Stavemaskina danner bokstav for bokstav, som blir et ord for den som har tålmodighet. Bokstavraset er en visuell kontrast til de andre arbeidene, og kan både berøres og plukkes i.

Print this page